Aqua Taiji

Langer fit blijven in het water, Aqua Taiji/Qigong

Taiji/Qigong in het water is zeer geschikt voor mensen:
met gewrichts- en spierklachten
met chronische aandoeningen
die herstellende zijn van ziekte of chemokuren
die ontspanning zoeken in lichaam en geest
voor ouderen: die hun mobiliteit willen bevorderen en zelf willen bijdragen aan welbevinden!

Vaste week-les op dinsdag van 9.15-10.00 bij Health center Bodyline in Terneuzen via abonnement.

Aqua Taiji: Chang Qing Shui, langer fit blijven met taiji-qigong in het waterTerneuzen door Nell van Hartevelt

Aqua Taiji-Qigong is in de jaren ‘80 ontwikkeld door Jun Konno en Ruth Sova, ze noemden het toen nog Ai Chi. Ze hebben diverse dvd’s gemaakt en zo ben ik ermee in aanraking gekomen. Vanuit mijn ervaring als taiji en qigong docent heb ik Aqua Taiji – Qigong verder doorontwikkeld voor ouderen en chronisch zieken. Aqua Taiji-Qigong bevat de zachte vloeiende bewegingen van taijiquan en qigong, maar toegepast in water van rond de 30°C, met zachte muziek op de achtergrond. Zelf geef ik deze lessen voor het 10e jaar en heb ik 6 jaar ervaring met dit opleidingstraject tot Aqua Taiji trainer.
Een belangrijk doel van taiji-qigong in het water is het versterken van de onderste ledematen, romp en rugspierenspierkracht en het uithoudingsvermogen rustig aan te verbeteren.

Met behulp van het drijfvermogen en de 3 dimensionale druk van het water kunnen mensen gemakkelijker, onbelast, bewegen. Zo ben ik noppenballen als drijvend steuntje onder de handen gaan gebruiken, voor meer balans in het water. Daardoor kunnen ook mensen met rug- nek – knie of heupklachten gemakkelijker participeren in deze lessen.
Aqua Taiji-Qigong wordt vaak aangeboden bij sportscholen met een verwarmd zwembad. Het is ideaal als therapie naast sportfysio, na een operatie of als opbouw van zelfvertrouwen en kracht na ziekte of chemo.

De verticale houding, de voeten op de grond, zorgt voor ontspanning. De ademhaling stuurt hierbij de bewegingen, dat geeft rust in lichaam en geest.
Daarnaast nemen we hierbij de eigenschappen en principes van taiji en qigong over, zoals het ontwikkelen en uitbreiden van de verbinding tussen lichaam en geest.
De uiterlijke massage van het water is weldadig, de innerlijke massage is stimulerend voor het hele lichaam.
We starten tijdens de cursus met het leren van diverse houdingen, draaiingen en loopjes, dan gaan we verder met de 5 elementenserie. Staande, in de boogstand en lopend.