Qigong

Wat is Qigong (je zegt: tsjie-koeng) ?

Qi of Chi is het Chinese woord voor levensenergie; de kracht die stroomt in al wat leeft. Gong of Kung betekent werk of profijt verkregen door volharding.

Qi is meetbaar, maar meer dan een kwantiteit.  Zoals zonlicht meer is dan een aantal fotonen en de wind meer is dan een verandering in luchtdruk.

Stress, zorgen en een ongezonde manier van leven laat Qi wegsijpelen, als we het lichaam als een accu zien, kunnen we deze leeg laten lopen, op het zelfde peil laten of zorgen dat de accu steeds opgeladen wordt.

Qigong ( ook vaak geschreven als Chi Kung of Chi Gong) bestaat altijd uit eenvoudige series oefeningen die op het ritme van de eigen ademhaling herhaald worden. Dat maakt het een eenvoudig te volgen ontspannende bewegingsleer.

Met een matige correcte beoefening van Taiji en Qigong kunnen we onze “accu” opladen, ons reservoir van helende energie vergroten. Een beoefenaar van Qigong en Taiji leert namelijk om Qi in beweging te brengen door de ademhaling, lichamelijke bewegingen en de wilskracht te gebruiken.

We werken hierbij in 3 lagen:
de fysieke laag: het lichaam. We zoeken de juiste uitvoering van de bewegingen, we leren de werking voelen in de spieren, gewrichten, weefsels en organen.
de mentale laag: de gedachtegang, ontspanning, het liefdevol observeren van je staat van zijn.
Waar de aandacht gaat stroomt de Qi, we werken met visualiserende beelden.
de energetische laag: het energielichaam. Energie zal altijd als water eerst de dalen vullen, moeiteloos.
Geef elke oefening de aandacht die nodig is om zijn optimale werking te doen waarvoor deze is bedoeld.
Alle oefeningen samen vormen dan hierin een geheel.

Taiji en Qigong beoefening verhoogt zo het zelf genezend vermogen en geeft het gevoel een eigen bijdrage te leveren aan een goede gezondheid.
We gaan er sterker van in onze eigen schoenen staan! Komen geestelijk en lichamelijk meer in balans.

In de Qigong lessen is veel aandacht voor ontspanning en ademhalingsoefeningen. Er zijn 3 verschillende mogelijkheden: 

  1. Medische Qigong.  Indien nodig, met persoonlijke oefeningen, gericht op lichamelijke en of mentale klachten.  Een groot deel hiervan kan zittend gedaan worden en dat maakt deze lessen zeer geschikt voor mensen met chronische aandoeningen of voor wie herstellend is van bijvoorbeeld behandelingen bij kanker.
  2. Meditatieve Qigong, de Tao van zelfontplooiing. Balans in lichaam en geest. Met de theorie van yin en yang, de 3 krachten leer, de meridianen- leer en de 7 levensprincipes.
  3. Martiale Qigong, kracht en coördinatie, voor meer verdieping én toepassingen van je Taiji bewegingen. 

Een daadwerkelijke eigen bijdrage aan een goede levens kwaliteit……………

Een mooie animatie over de loop van de meridianen :

In de Qigong lessen werken we aan een van deze stijlen:

3 krachten (SanTi – SanBao)              De Chinese geneeskunde en bewegingsleer onderscheid 3 krachten: de aardse, de menselijke en de hemelse/kosmische krachten. Dit is op macro-kosmisch niveau. In de mens vinden we deze indeling terug, op micro-kosmisch niveau. Het principe, zo binnen- zo buiten. Tijdens Qigong wordt dit systeem veel gebruikt om Qi in het lichaam te reguleren: Wanneer we goed geworteld zijn en Qi tot in de top kan stijgen, gaan SanTi over in SanBao, de drie schatten, en zijn je drie DānTiān als diamanten in je lichaam aanwezig.

De 5 zuiverende orgaanoefeningen.        Een serie van 5 eenvoudige bewegingen. Elke oefening start met de innerlijke glimlach naar het betreffende orgaan. Met aandacht voor de bijpassende emoties. Wanneer we met orgaan klank gaan werken, ademen we positieve emotie in en drukken we negatieve emotie weg .

Dit kan een mooie aanvulling zijn voor mensen die in het voor- of najaar, een ontgiftingsweek willen doen!

Zhu Dao en Feng Zhu Qiang een onderdeel van de Martiale Qigong . Het hulpmiddel in Zhu Dao is een flexibele bamboe stok van ongeveer 2/3e van je lichaamslengte. We beginnen de Zhu Dao Qigong met zachte strek oefeningen, draaiingen en zelfmassage. De serie is zeer geschikt om het hele lichaam lenig en fit te houden, alle spieren en gewrichten komen aan bod. Daarna volgen de staande en lopende behendigheden met de stok.

Feng Zhu Qiang is een onderdeel van het meditatieve Taoïstische Hun Yuan Qigong systeem en is een unieke methode voor het cultiveren van onze aangeboren Qi. Er wordt  gebruik gemaakt van een hulpmiddel, namelijk het Qigong stokje, ook wel de Chih of Ruler genoemd. De uiteinden van de Ruler zijn bolvormig en passen comfortabel in het midden van de handpalmen. Dit om de LáoGōng punten in het midden van de handpalm te stimuleren. Feng Zhu Qiang activeert de drie DānTiān en de meridianen, in het bijzonder de Ren Mai en Du Mai.

Taiji Chih        Het motto: Kalmte temidden van actie, niet door je te onthouden van actie, maar door een sterk, onveranderlijk centrum te behouden temidden van dagelijkse verstoringen!                    

Vergeet niet:    Joy through movement, het plezier van bewegen! Het zevende gebod: gij zult genieten    

De serie is ouder dan Taiji Chuan en dateert van rond 950. Chen Tuan (907-959) was een beroemd filosoof , hij leerde de oefeningen aan keizer Chao Kan Yan van de Sung Dynastie. Volgens de Oude Chinezen zijn het goede oefeningen voor de gezondheid, kalmte en een lang leven.  

Al bijna vanaf het begin, zal de beoefenaar de vitale kracht voelen, allereerst als een soort prikkeling in vingers en handen, dan als warmte op verschillende plaatsen in het lichaam. Denk deze helemaal naar de onderste DānTiān als je even stilstaat tussen de oefeningen door. De Wijzen geloven dat dit zeer genezend werkt.

  • Als we de bewegingen van de Taiji Chih beginnen, scheiden we de 2 oerkrachten, yin en yang. Tijdens het oefenen brengen we ze in balans; als we dan stoppen verenigen ze zich weer en wordt de Qi opgeslagen.
  •  Het is deze energie, die een “Meester” dwars door een steen laat slaan; dus hij gebruikt hiervoor niet zijn spierkracht, maar zijn verzamelde energie.
  • Het verzamelen van Qi , in het veld onder de navel, de onderste DānTiān laat ook een yogi in de sneeuw zitten en het ijs door zijn lichaamstemperatuur smelten. Het is ook de energie die een magnetiseur gebruikt als geneeskrachtige energie.
  • Door het beoefenen van Qigong als in deze serie kun je je interne levenskracht in balans brengen en laten circuleren.

Guo Lin Qigong, is heel geschikt voor verzwakte mensen en/of chronisch zieken. Andere Qi Gong is vaak fysiek voor hen te zwaar. Iedereen kan Guo Lin Qi Gong beoefenen, het is eenvoudige manier om blijvend aan je gezondheid te werken. Eén belangrijk aspect is de bijzondere manier van ademhalen, de zogenaamde wind-ademhaling – Xi Xi Hu- . Twéé korte inademingen op één lange uitademing. Dit kan effectief helpen bij het bestrijden van vermoeidheid en chronische ziektes. De beoefening kan het beste in de vrije natuur plaatsvinden, samen werken aan gezondheid. Iedereen werkt op zijn eigen niveau, het is ook heel goed mogelijk de oefeningen zittend te doen.