Laatste nieuws: Nordic Walking

Nordic Walking cursus: plezierig en veilig wandelen. Het gebruik van stokken heeft veel voordelen, als we ze maar goed gebruiken!

De stokken helpen de rug en benen te ontlasten. Een deel van de benodigde energie wordt dan geleverd door de armen en schouders. Daardoor neemt het uithoudingsvermogen toe en kan er langer worden gelopen. Zo bouwen we langzaam meer conditie en souplesse op.

Bergaf helpen de stokken bij het afremmen. De klappen die normaal vooral door de knieën worden opgevangen, worden nu overgenomen door de stokken. De knieën, maar ook de heupgewrichten, worden minder belast. Vooral mensen met een minder sterke rug, knie of heup zullen er veel baat bij hebben.

Met stokken loop je veiliger. De stokken kunnen voorkomen dat je uitglijdt. Zeker bij  nattigheid en sneeuw kun je veiliger en  verder lopen. De kans op ongelukken wordt verlaagd. Een handig extraatje zijn de schotels die rond de punt bevestigd kunnen worden.

Op een zachte ondergrond heeft een punt van gehard staal de voorkeur. Het is minder leuk om met stalen punten over een stuk asfalt te lopen. Dat kan vrij lawaaierig zijn, tik-tik-tik. Gelukkig zijn er verschillende accessoires waaronder de rubber doppen die op de stalen punt worden geschoven voor gebruik op verharde wegen.

Met stokken lopen is gezonder. Armen en schouders worden bij stokgebruik óók getraind. Lichte spierpijn in de armen is een teken dat je de stokken goed hebt gebruikt. Goede losmaak oefeningen tussendoor en na afloop zullen je helpen de spieren te ontspannen.

Met stokken loop je zekerder.  De 2 extra steunpunten helpen het evenwicht te bewaren. Na een wen-periode krijg je vertrouwen in het gebruik van de stokken en stap je zekerder rond.

Met stokken loop je beter rechtop. Goed gebruik van de wandelstokken geeft een rechtere houding wat veel beter is voor de rug.

Stok als hulpmiddel. De stok is handig in verschillende situaties. Om brandnetels ver van de blote armen en benen te houden. Of een steentje van het wandelpad wegstoten.

Docenten: Marjan Catsman en Nell van Hartevelt.

Vrijdag 26 april.  14.00  Locatie: Breskens Qi Biotaria

Vrijdag    3 mei.   14.00 Locatie: Nieuwvliet Dorpshuis

Dinsdag   7 mei.    14.00 Locatie: In overleg

Dinsdag 14 mei.    14.00 Locatie: In overleg

Dinsdag 28 mei.    14.00 Locatie: In overleg (Inhaal les)

Na 4 lessen kun je zelf op pad.                                                De kosten zijn €35,00 p.p. voor 4 lessen.                                   Elke volgende les onder begeleiding kost €5,00.

Stokken zijn te leen om te ervaren of deze vorm van wandelen iets voor je is.  Een nieuwe set eenvoudige, verstelbare, stokken zijn al te koop vanaf €35,00. Professioneler is wat duurder.Een week vol Taiji, Qigong, massage, ontspanning, rust en plezier!

18 t/m 24 mei 2019 ARDENNENWEEK!!

Inmiddels is het voor veel mensen een begrip, de Taiji- en Qigongweek van PAN Taiji en Qigong Promotions. 2019 wordt de 6e keer alweer dat we deze week organiseren. We hebben een heerlijke locatie gevonden in La Roche-en-Ardenne en nemen jullie graag mee voor een week vol Taiji, Qigong, massage, ontspanning, rust en plezier!

Het programma:

Joy through movement: Taiji Chih.
Deze serie van simpele oefeningen kan de Qi circulatie bevorderen en de innerlijke Qi balanceren. Kalmte te midden van actie, niet door je te onthouden van actie, maar door een sterk, onveranderlijk centrum te behouden. Te midden van verstoringen…. Later in de week komen hier de Taiji Chih oefeningen met het stokje bij.

Taiji for Arthritis.
Programma ontwikkeld door Dr. Paul Lam, een huisarts in Sydney en taiji leraar sinds 1976, is een wereldleider op het gebied van taiji voor verbetering van de gezondheid. De Flexibiliteitsoefeningen helpen om pijn en stijfheid te verminderen, de mobiliteit en uithoudingsvermogen en conditie te verbeteren.

Body Mecanics. In Taiji ontstaan bewegingen vanuit je kern en verplaatsen zich langs een verticale as in je lichaam. Tijdens de workshops werken we aan een goede houding. Je gebruikt je lichaam zo efficiënt mogelijk, waardoor je kracht makkelijk opbouwt en absorbeert. 

Ba Duan Jin – De 8 brokaat oefeningen. Een van de meest bekende en voorkomende traditionele Qigong vormen. Ba betekent ‘acht’, Duan ‘positieve voordelen bij constante beoefening’ en Jin ‘zijde’. Deze meer dan duizend jaar oude Qigong vorm bestaat uit acht dynamische oefeningen.

Wapenstijlen Taiji met wapens is een plezierige en ontspannen manier om Taiji met meer dynamiek te beoefenen en de algemene principes te doorgronden. We gaan aan de slag met de speervorm en toepassingen. De speer is een wapen waar de principes duidelijk uit naar voren komen.

Guo Lin Qi Gong. Door meditatief wandelen én aandachtig ademhalen kunnen we onze lichaam- en geestkracht versterken. Samen, in de vrije natuur. Zo lever je een bijdrage aan je eigen gezondheid. We werken in 3 lagen: de fysieke laag (het lichaam). We zoeken de juiste uitvoering van de bewegingen, we leren de werking voelen in de spieren, gewrichten, weefsels en organen. De mentale laag (de gedachtegang, ontspanning, het liefdevol observeren van je staat van zijn) Waar de aandacht gaat stroomt de Qi. Visualiserende beelden. De energetische laag (het energielichaam) Energie zal altijd als water eerst de dalen vullen, moeiteloos.

Daarnaast worden er diverse massageworkshops en lezingen verzorgt. Er is ook voldoende tijd om zelf met begeleiding te oefenen, te rusten, bij te praten, te lezen of de omgeving te verkennen. Er wordt een stilte- en meditatieruimte ingericht en er is een aparte ruimte waar massages gegeven worden (bij te boeken).

Over de docenten

PAN Taiji en Qigong Promotions is een samenwerking tussen drie Zeeuwse scholen voor Chinese bewegingsleer. Samen willen we Taiji en Qigong promoten. Naast onze wekelijkse lessen organiseren we daarom workshops, evenementen en deze jaarlijkse Taiji- en Qigongweek. Tijdens deze week geven we alle drie lessen in de onderdelen van Taiji en Qigong die het dichtst bij ons hart liggen.

P staat voor Pierre Liplijn, eigenaar van Weiyang Taiji en Qigong (www.weiyang.nl)

Als tiener heb ik van mijn 14e tot 18e jaar kungfu , kempo en karate beoefend. Daarna zoals bijna iedereen de reguliere sporten gaan doen. In 1992 op 33 jarige leeftijd in aanraking gekomen met Taiji bij de Tai chi school van Mieke Rep in Middelburg. Plannen waren er om er verder mee door te gaan , in 1999 een studie Chinese geneeskunde opgepakt en een reis door China gemaakt. Na een pauze van 8 jaar door werkomstandigheden ben ik me opnieuw bezig gaan houden met Taiji. In 2008 een trainingsreis naar China gemaakt met Anke en Nell en o.a. het certificaat Taiji Dao (sabel) behaald. Verder de oorspronkelijke Taiji Chuan Yang stijl van Yang Lu Chan opgepakt, waarin Sung, Fajing , San sau en Join hands beoefend worden, met als trainers Jos Horst en Eli Montaque , een goeroe op dit gebied. In 2015 een Taiji reis naar China georganiseerd met 26 deelnemers , waar we in de School van Master Mei Luo in Yangshou de Chen stijl Taiji en de Long Tou Qigong hebben aangeleerd. Verder het programma van Chunyi Lin ‘Spring Forest Qigong’ t/m level 3 doorlopen en diverse programma’s van Dr. Paul Lam doorlopen.

A staat voor Anke van Hartevelt, eigenaar van Ji Wu Dao (www.jiwudao.nl)

Via mijn moeder ben ik in aanraking gekomen met Taiji. Ik vond, als tiener, dat langzame bewegen maar niks. Die wapens en dat martiale, dat trok mij wel. Mijn Taiji reis begon dan ook met diverse wapenstijlen en daarna Sanda. Later zijn de handvormen pas gekomen. Inmiddels heb ik vier studiereizen naar China gemaakt. De wedstrijden, o.a. met het Nederlands Taiji Team, brachten mij dwars door Europa en uiteindelijk naar het wereldkampioenschap in Taiwan. Inmiddels heb ik de stijl gevonden waarin voor mij alles samenkomt: yin en yang, kracht en ontspanning, meditatie en beweging. Voor mij ligt dit alles in Wudang PTCC in de lijn van Cheng Tin-hung/Dan Docherty/Paul Silfverstråle.

N staat voor Nell van Hartevelt, eigenaar van Chang Qing (www.altijdjong.com)

Altijd al veel met beweging bezig geweest,  veel gedanst en dansexpressie lessen aan kinderen gegeven. In 1989 met Taiji in aanraking gekomen bij Mieke Rep in Middelburg, en dat fascineerde me meteen!  Haar manier van les geven inspireerde me enorm.  Dus volgde ik de opleiding tot docent Chinese bewegingsleer in Tilburg. In 2004 behaalde ik een certificaat voor de Wushu/Taiji waaier vorm. Tijdens mijn 2e bezoek aan Guilin, China , in juli/aug 2008 volgde ik een basiscursus Guo Lin Qi Gong.  De scholing voor chronisch zieken, en samen met Pierre en Anke, het certificaat voor de Taiji Dao, een sabelvorm van 32 bewegingen. De 3e x in China, 2010, volgde ik de docent opleiding Guo Lin Qigong.  Met deze groep zetten we later de Nederlandse  opleiding op. In 2015 een certificaat voor coaching, deze vaardigheden ondersteunen de beweeglessen. Ook 1 op 1 coaching is mogelijk.

De locatie

We verblijven in Les Merlettes, Val du Pierreux 2, B-6980 La Roche-en Ardenne.

Het domein ‘Les Merlettes’ is een voormalig hotel dat speciaal is omgebouwd en aangepast voor het huisvesten van groepen. En dat allemaal in de gezellige, authentieke sfeer van La Roche. Het domein ligt aan de rand van La Roche en is omringt door bossen, weiland en water. Het beschikt over een mooi terras en een mooie tuin met vijver. Als het weer het toelaat trainen we dan ook zoveel mogelijk buiten.

Er zijn tweepersoons kamers voorzien van eigen sanitair. Daarnaast zijn er een beperkt aantal éénpersoons kamers beschikbaar.

Kosten van deelname

  • Per persoon € 425,-  inclusief logies, ontbijt, lunch, diner en trainingen
  • Indien een 1 persoonskamer gewenst zijn de kosten € 550,- (zijn beperkt beschikbaar, max 5)
  • http.//www.weiyang.nl

Nieuws van Bewegen zonder pijn:

Veel bewegen is een goede remedie tegen botontkalking. Maar het hoe en waarom was voor wetenschappers tot voor kort nog onduidelijk. Een Amerikaanse bioloog heeft nu de botopbouwende rol van een speciaal hormoon ontdekt. Deze komt in de spieren vrij bij bewegen.

Botten en beweging


Bewegen is een simpele methode om de botmassa op te bouwen. Maar hoe dit nu precies werkt, is onder wetenschappers altijd een punt van discussie geweest. Bruce Spiegelman, die als kanker-bioloog verbonden is aan het Dana-Farber Cancer Institute in Boston, heeft nu het mogelijke mechanisme bij muizen ontdekt. Bij inspanning komt een hormoon vrij dat cellen activeert die essentieel zijn voor de botopbouw.

Bloedsuikerspiegel

Irisin is een hormoon dat steeds meer de aandacht trekt van de wetenschap. Het wordt afgegeven door spieren die worden getraind. Het houdt de bloedsuikerspiegel in balans, maakt fitter en gaat overgewicht te lijf. Irisin verandert namelijk slechte witte vetcellen in bruine vetcellen, die wel kunnen verbranden en zodoende energie opleveren. In Boston is nu ontdekt, dat Irisin direct werkt op osteocyten. Dit is het meest voorkomende celtype in botweefsel.

Meer botdichtheid

Bij muizenproeven is recent aangetoond, dat injecties met kleine doseringen irisin de botdichtheid en botsterkte bij muizen verhoogt. Dit is een grote stap richting een succesvolle behandeling van osteoporose of botontkalking. Vrouwen en mannen boven de 40 wordt geadviseerd meer te gaan bewegen om voldoende van dit botopbouwende hormoon aan te maken. Daardoor blijven de botten sterk.