laatste nieuws

Er zijn enkele wijzigingen in het rooster. Kijk dus op de ROOSTER pagina onder de kop LESSEN/ WORKSHOPS wanneer je wilt starten of ergens wilt inhalen!

Mentale weerbaarheid

𝐍𝐞𝐥𝐥 𝐨𝐯𝐞𝐫 𝐝𝐞 𝐭𝐫𝐚𝐢𝐧𝐢𝐧𝐠 ‘𝐌𝐞𝐧𝐭𝐚𝐥𝐞 𝐖𝐞𝐞𝐫𝐛𝐚𝐚𝐫𝐡𝐞𝐢𝐝’:

“Mentale en fysieke balans en weerbaarheid kan van levensbelang zijn. Met een sterke weerstand en een krachtig zelfvertrouwen voel je je veiliger en ben je gezonder. Dat kun je bereiken door te werken aan positieve gezondheid en het vinden van balans binnen jezelf. Met behulp van bamboestokken leer je flexibel maar krachtig, geconcentreerd en beheerst bewegen met je lichamelijke én je mentale kracht. Het doel is beheersing van lichaam en geest, een weg naar mentale weerbaarheid, zelfvertrouwen en daadkracht. Voor deze lessen heb je een redelijke conditie nodig. Dat is niet aan leeftijd gebonden: iedereen vanaf 16 jaar is welkom voor een introductie. Vanaf 12 jaar: is de les alleen te volgen samen met een ouder! Aanvragen via de mail.

Nazomer ….het aarde element
De Chinese elementenleer kent niet vier, maar vijf seizoenen. Midden augustus begint de nazomer en vindt er een verschuiving plaats van het element Vuur naar het element Aarde. De nazomer duurt tot eind september.
Deze periode is bedoeld om je helpen omschakelen van volle yang energie in de zomer naar yin energie. Je doet er slim aan om de komende weken mee te bewegen in het ritme van de natuur. Je bent daardoor namelijk minder vatbaar voor griep en verkoudheid in het najaar.
Wie gevoelig is voor het ritme van de natuur voelt het al in de lucht, de zomer is over zijn hoogtepunt heen. Daarmee zijn we langzaam maar zeker aangekomen in de zone tussen zomer en herfst. De Chinezen zien deze periode als een apart seizoen: de nazomer. De piek van mannelijke yang energie is voorbij en vrouwelijke yin energie wint aan kracht. Dit heeft effect op alles in de natuur dus ook op jou als mens.
Meer ‘yin’ worden betekent meer rust toelaten en je meer verbinden met de kalme, ontvangende, vrouwelijke natuur. Beweeg je niet mee met de flow van de energie en negeer je de hints van de natuur dan is de kans groter dat het ‘teveel’ aan yange energie je opbrandt. Hierdoor ben je ook bevattelijker voor terugkerende en langdurige verkoudheden en griep in het najaar. Onderstaande 7 tips helpen je bij het versterken van je nazomerse energie.

1 – REFLECTEREN
Aarde-energie heeft een ‘naar binnen kerende’ beweging in tegenstelling tot het naar buiten bewegen van de Vuurenergie die in het eerste deel van de zomer heerst. Tijd dus voor wat reflectie: Wat heeft het afgelopen half jaar je gebracht? Wat is niet voor herhaling vatbaar? En wat heb je eigenlijk veel te weinig gedaan? Als je optimaal het najaar en de winter in wilt gaan is het nu tijd om eens naar binnen te kijken.
2 – VOOR JEZELF ZORGEN
We weten het allemaal: eerst het zuurstofmasker bij jezelf opzetten en dan pas bij je kinderen en de anderen… Je weet het, je snapt het, maar pas je dit ook in het dagelijkse leven toe? Aarde-energie draait om voeden en zorgen voor maar dat betekent wel dat je in eerste instantie goed voor jezelf zorgt. Dus plan maar in op je kalender: tijd voor MIJ zelf!
3 – ZORGEN MAKEN
Als je Aarde-energie niet zo sterk is dan zorg je vaak beter voor de anderen dan voor jezelf en heb je ook nog eens de neiging om je veel zorgen te maken. Om anderen of om jezelf. Is dat voor jou herkenbaar? Dan wordt het hoog tijd dat je technieken leert om controle te krijgen over je denken zodat je meer rust in je hoofd krijgt.
4 – RUST EN ‘EEN PAS OP DE PLAATS’
De Vuur-energie van de vroege zomer was één en al beweging en activiteit maar nu is het tijd om langzaam weer wat rust in te bouwen. Even een ‘pas op de plaats’ dus. Ga lekker even met je voeten in een bak water, doe een meditatie, luister naar rustige muziek of geniet van een rustmomentje. Het is tijd om bij te tanken.
5 – AARDEN VOOR MEER NAZOMERSE ENERGIE
Bij Aarde-energie hoort ook aarden, gronden en gecentreerd zijn. Ben je dit niet dan ben heb je een druk hoofd, dan denk je veel en dan ben je minder geconcentreerd en gefocust. Aarden is dan geen overbodige luxe. Sterker nog, het is eerder een noodzaak als je goed in balans wilt zijn en blijven. Je kunt aardingsoefeningen doen, een kwartiertje door de tuin stappen op je blote voeten, kleien of lekker met je handen in de tuin wroeten.

6 – PAS JE VOEDING AAN VOOR MEER NAZOMERSE ENERGIE
Als het zo warm is hebben we de neiging om veel koud te eten en te drinken en veel salades te eten. Maar als je goed voor je Aarde-energie wilt zorgen dan is het nu weer tijd om langzaam die warmte weer in de voeding terug te brengen. Dus een kopje thee in plaats van die ijskoude ice-tea en een heerlijk soepje in plaats van die rauwe tomaat en komkommer. En ik weet het, het is nog zo warm maar je energie zal je zeker dankbaar zijn!
7 – VOLDOENDE MENTALE VOEDING
Net zoals ‘gewone’ voeding belangrijk is voor je Aarde-energie, is ‘mentale’ voeding net zo belangrijk. Krijg jij iedere dag voldoende mentale voeding binnen? Weet jij eigenlijk wel wat voor soort mentale voeding jou voedt? Dat zijn vragen die je nu eens kunt onderzoeken.

Taiji Chih Qigong: De Tao van zelfontplooiing. 

In Hulst op maandag, in Terneuzen en Biervliet op dinsdag, in Terneuzen ook op donderdag, in Vlissingen vanaf september op vrijdag, zie het nieuwe jaarrooster.

De oude Chinese filosofie gaat je leiden op het pad van zelfontwikkeling. Galileo zei al: we hebben het allemaal al in ons, we hoeven het alleen maar wakker te maken!

Vaak maken mensen 2 fouten, op de weg naar het zoeken van het ware zelf. Door niet aan die weg, de Tao, te beginnen of het pad niet helemaal te lopen.

Durf je te beginnen met het zetten van die eerste stap, dan geeft het leven je vanzelf momenten waarop je keuzes maakt die bepalen hoe jouw pad verloopt. We gaan samen overbodige spanning proberen los te laten en zoeken naar je ‘midden’, de balans in jouw gedachten maar ook in je leven.

Je wordt immers als mens rijker, als je jezelf zo veel mogelijk ontwikkelt.

In de les worden de basis principes over adem en levensenergie uitgelegd en de verbinding daarvan met beweging. Je gaat ook meteen beginnen met deze combinatie. Iedereen kan dit op zijn of haar eigen niveau doen.

Het mag met zachtheid en rust, met rijzen en dalen, met komen en gaan en dit alles door het  gebruik van onze adem.  Een passende oefening, op het juiste moment, kan een mens blijven verbazen.

Zo zullen beweegtechnieken, die je naar je ‘centrum van evenwicht’ brengen én filosofische ontwikkeling altijd hand-in-hand gaan. 

Lichaam en geest, samen in balans:  de ‘meester’ begeleidt je maar je zult het pad zélf leren ontdekken.

https://www.kreatievevorming.nl/inschrijven 
 

       

************************************************************************