laatste nieuws

Hoera, de 3 Zeeuws Vlaamse gemeenten Sluis, Hulst en Terneuzen hebben de regels voor sportlessen weer versoepeld! 

Zie het ( voorlopige ) lesrooster

 Met meer dan 2 mensen in een groepje buiten trainen, óók buiten de officiële sportvelden is weer toegestaan !!     

Voor groepslessen binnen en/of buiten en in het zwembad zullen we nog  even de oefening in geduld, doorzettingsvermogen en flexibiliteit volhouden!          🙂   

Wil je weer les volgen? Kijk op mijn roosterpagina daar hou ik de huidige mogelijkheden bij! 

De route naar de Biervliet buiten locatie:

Ga van de Braakmanlaan de Steenovenweg in. Loop voorbij de yurt linksaf het bosje in en je kunt me daar vinden.  In het groen, bij droog weer, vanaf 10.30 uur.  Is het ’s morgens regenachtig, dan ben ik er vanaf 13 uur op afspraak….Iedereen is vrij om hier te komen trainen, uiteraard op voldoende afstand.  Privé les,  geef ik alléén buiten en alléén op afspraak! 

Onder de volgende voorwaarden kan ik dan vanaf 22 maart weer lessen aanbieden: zie de rooster pagina, er kunnen nog aanpassingen zijn…

  • het houden van voldoende afstand en thuis blijven bij klachten
  • het respecteren van elkaars ontwikkelingsniveau
  • aanmelden, 06 40 59 22 51 of via de mail 
  • niet onderling wisselen per groepje van 2 tot 4 personen in de les
  • wie zich aanmeld voor de lessen onderschrijft deze voorwaarden en gedraagt zich ernaar om ieders bestwil: laat iedereen in zijn eigen waarde en werk aan vertrouwen, doorzettingsvermogen en wilskracht.
  • Spreuk van ‘voorpositiviteit.nl’: Wanneer je leert dat iemands gedrag meer te maken heeft met zijn of haar interne strijd dan met jou, ontdek je een heerlijke innerlijke vrijheid! 
  • De I Tjing zegt: Zie je woorden en daden als een vorm van proviand voor hen die je omringen:  wanneer je negatief bent heeft dat zowel effect op jezelf als op anderen. Kijk naar de kwaliteiten die je uitdraagt en kijk zorgvuldig naar de kwaliteiten van anderen. Langs die weg is de situatie wellicht te verbeteren, De oude Chinezen zeiden: ‘ de superieure mens is voorzichtig met zijn woorden en daden’. Daar heb óók ik weer veel van te leren..

En uiteraard respecteer ik, en alle deelnemers aan mijn lessen,  je keuze als je nog niet zo ver bent om te komen, geen discussie hierover!

Wie ik daarom nog niet zie, zorg goed voor jezelf en je naasten en blijf gezond!  Het blijft een feit dat samen in beweging blijven de gezondheid en een gevoel van welbevinden kan bevorderen en eenzaamheid tegengaan. 

We zijn nog in afwachting van het bericht dat we weer veilig kunnen werken in groepen. Momenteel train ik in Biervliet zelf bijna elke dag buiten. Wil je meedoen, neem contact op dan regelen we een tijd die jou uitkomt.

Voor iedereen die ik nog niet zal ontmoeten: Alle gezondheid gewenst voor jou en je familie. Pas goed op jezelf en op elkaar!

Kreatieve vorming Hulst Cursusjaar 2021

  Kennismaking met een vorm van Taiji , in het westen vaak geschreven als ‘Tai Chi’.

Docent:       Nell van Hartevelt 
Locatie:  Den Dullaert, Hulst  


De Tao van zelfontplooiing.
   Voor volwassenen                                          

De oude Chinese filosofie gaat je leiden op het pad van zelfontwikkeling. Vaak maken mensen 2 fouten, op de weg naar het zoeken van het ware zelf. Door niet aan die weg, de Tao, te beginnen of het pad niet helemaal te lopen.

Durf je te beginnen met het zetten van die eerste stap, dan geeft het leven je vanzelf momenten waarop je keuzes maakt die bepalen hoe jouw pad verloopt. We gaan samen overbodige spanning proberen los te laten en zoeken naar je ‘midden’, de balans in jouw gedachten maar ook in je leven.

Je wordt immers als mens rijker, als je jezelf ontwikkelt.

In de eerste les wordt de basis over adem en levensenergie uitgelegd en de verbinding daarvan met beweging. Je gaat ook meteen beginnen met deze combinatie. Iedereen kan dit op zijn of haar eigen niveau doen.

Het mag met zachtheid en rust, met rijzen en dalen, met komen en gaan en dit alles door het  gebruik van onze adem.  Een passende oefening, op het juiste moment, kan een mens blijven verbazen.

Zo zullen beweegtechnieken, die je naar je ‘centrum van evenwicht’ brengen én filosofische ontwikkeling altijd hand-in-hand gaan. 

Lichaam en geest, samen in balans:  de ‘meester’ begeleidt je maar je zult het pad zélf leren ontdekken.

https://www.kreatievevorming.nl/inschrijven         Cursuscode  KCV35  

************************************************************************

-> Nieuws van Bewegen zonder pijn:

Veel bewegen is een goede remedie tegen botontkalking. Maar het hoe en waarom was voor wetenschappers tot voor kort nog onduidelijk. Een Amerikaanse bioloog heeft nu de botopbouwende rol van een speciaal hormoon ontdekt. Deze komt in de spieren vrij bij bewegen.

Botten en beweging


Bewegen is een simpele methode om de botmassa op te bouwen. Maar hoe dit nu precies werkt, is onder wetenschappers altijd een punt van discussie geweest. Bruce Spiegelman, die als kanker-bioloog verbonden is aan het Dana-Farber Cancer Institute in Boston, heeft nu het mogelijke mechanisme bij muizen ontdekt. Bij inspanning komt een hormoon vrij dat cellen activeert die essentieel zijn voor de botopbouw.

Bloedsuikerspiegel

Irisin is een hormoon dat steeds meer de aandacht trekt van de wetenschap. Het wordt afgegeven door spieren die worden getraind. Het houdt de bloedsuikerspiegel in balans, maakt fitter en gaat overgewicht te lijf. Irisin verandert namelijk slechte witte vetcellen in bruine vetcellen, die wel kunnen verbranden en zodoende energie opleveren. In Boston is nu ontdekt, dat Irisin direct werkt op osteocyten. Dit is het meest voorkomende celtype in botweefsel.

Meer botdichtheid

Bij muizenproeven is recent aangetoond, dat injecties met kleine doseringen irisin de botdichtheid en botsterkte bij muizen verhoogt. Dit is een grote stap richting een succesvolle behandeling van osteoporose of botontkalking. Vrouwen en mannen boven de 40 wordt geadviseerd meer te gaan bewegen om voldoende van dit botopbouwende hormoon aan te maken. Daardoor blijven de botten sterk.