Workshops en korte cursus Nordic Walking

NORDIC WALKING IN BIERVLIET , volgens de ALFA techniek.

Op woensdag 7 – 14 – 21 en 28 juli van 11.00- 12.00

Verzamelen aan het pad precies achter het tankstation in BIERVLIET aan de Boterzandestraat.

Stokken zijn te leen. Deelnamekosten 10 euro per lesuur.

Aanmelden via de mail of app.

——————————————————————————————————————–

6 workshops: De basis van Taiji en Qigong, samen werken aan gezondheid.

Gebaseerd op de Chinese Natuurfilosofie , het Taoïsme, Traditionele Chinese geneeswijze(TCM) en Chinese bewegingsleer Qigong en Taiji.

Voor wie? De workshops zijn voor iedereen die zelf aan zijn of haar gezondheid en geluk wil werken en hiervoor een nieuwe aanpak zoekt. En deze zijn te vervolgen met een opleiding voor iedereen die in de toekomst op een professionele manier anderen met oefeningen zou wil helpen.

De kern van de workshops en opleiding kunnen we omschrijven met het begrip “Taiji”.  Taiji ook wel geschreven als Tai Chi, gaat, in tegenstelling tot wat we tegenwoordig veel lezen, niet uitsluitend over bewegingsleer!  Het heeft zijn oorsprong in de Yi Jing (I Tjing), het Boek der Veranderingen en verwijst naar het concept van de Chinese natuurfilosofie, de laatste 1500 jaar vooral bekend onder de naam Taoïsme.

Taiji is de moeder van yin en yang: twee tegengestelde, maar elkaar aanvullende aspecten van alles in het universum. Letterlijk staat het Chinese karakter “Tai” voor ‘het hoogst bereikbare’, ‘het ultieme’, oftewel “het uiteindelijke doel” en het karakter “Chi” of “Qi” voor je vitale levenskracht.

Door de actieve oefening en bestudering van Oosterse en Westerse gezondheidstechnieken geeft de serie workshops en de opleiding studenten een basiskennis van energie mee, alsmede vaardigheden en methoden om de diverse vormen van energie te herkennen en te beïnvloeden. De technieken leiden tot de volgende subdoelen:

 • Verbetering van de eigen gezondheid en welzijn
 • betere uitvoering van de dagelijkse taken
 • dagelijkse geestelijke en emotionele problemen het hoofd kunnen bieden
 • het vormen van een zelfbeeld dat helpt om opgewekt en energievol te leven

Figuurlijk is Taiji een weergave van de kosmische energie, die grafisch tot uitdrukking wordt gebracht in het symbool van de dubbele vis. In dit Taiji-symbool zijn de kosmische krachten van yin en yang in een volmaakt dynamisch en natuurlijk evenwicht.

Qigong De training van het kunnen reguleren van de Qi. Dit mag gezien worden als een mind-body training, om lichaam, geest en adem te reguleren, zodat gezondheid  bevorderd wordt en ziekte voorkómen of genezen. Qigong-oefeningen staan bekend om hun heilzaam effect.

Door het aandachtig en meditatief geleiden van de adem, gecombineerd met lichaamshoudingen en/of bewegingen, worden stress-reducerende en emotie-regulerende effecten beschreven. Daarnaast is er veel beschreven over beter ontwikkelde ademspieren en positieve effecten op de afweer en het herstellen van ziekten.

De oefeningen bestaan uit langzame bewegingen of stilstaande houdingen, gepaard met ademinstructies en meditatie, veelal in de vorm van visualisatie en/of concentratie.

Deze oefeningen kennen een geschiedenis van meer dan 4000 jaar en zij zijn diep verweven met de Traditionele Chinese Geneeskunde en de Taoïstische leer. De term Qigong is echter pas in de jaren vijftig van de vorige eeuw gemunt voor deze heilzame lichaam-geest discipline.

Onderzoek heeft al aangetoond dat Qigong zeer ondersteunend kan zijn bij veel (ook chronische) ziektes die onder de interne geneeskunde behoren alsmede bij veel psychosomatische aandoeningen. Denk hierbij aan astma, maagaandoeningen, fibromyalgie, suikerziekte en hoge bloeddruk. Daarnaast wordt Qigong gebruikt als gezondheidsondersteuning bij oudere mensen met stemmingsstoornissen en cognitieve  (betreft het denkvermogen) achteruitgang en dementie.

Wat bied ik je aan:

 • We starten met een algemene en inspirerende serie van 6 workshops die wellicht uitnodigt tot meer!
 • Voor elke Taiji en Qigong beoefenaar aan te raden om meer diepgang te leren ontdekken. Die jou een theoretische én praktische fundering geeft waardoor je beter begrijpt en voelt waar je mee bezig bent tijdens je wekelijkse lessen.
 • Werken aan je gezondheid, duidelijke keuzes maken en optimaal functioneren.

De onderwerpen in deze 6 workshops zijn:

 • Geschiedenis en achtergrond van Qigong en Taiji
 • De theorie van het Taoïsme
 • Het leren kennen van het holistisch denken, YinYang, 3 krachten leer: SanTi-SanBao en de 5 Elementenleer
 • Kennis opdoen van de 12 hoofdmeridianen De JingLuo en de koppeling met de organen en de orgaan klok
 • Afgewisseld met diverse oefeningen die je de theorie laten ervaren
 • De deelname kosten zijn €155,00. Theorie digitaal €45,00 , totaal  €200,00. 
 • inschrijfformulier op aanvraag.

Data workshops: de lopende cursus heeft  nog 4 te plannen zaterdagen in het najaar van 2021   

10.00 uur – 15.00 uur.

Locatie:     Hoogstraat 2 , het Dorpshuis in Biervliet

Aqua Taiji: Chang Qing Shui, langer  fit blijven met taiji-qigong in het water. Weekopleiding in Terneuzen, door Nell van Hartevelt

5 daagse cursus  voor taiji en of qigong docenten.  Ook toegankelijk voor mensen die ervaring hebben met beweeg lessen voor ouderen en chronisch zieken in het algemeen. Meer info op pagina Aqua Taiji

Aanmelden door je motivatie en ervaring te mailen naar info@altijdong.com  

 Anke van Hartevelt JiWuDao

Anke heeft haar eigen Taiji school in Vlissingen: in the Blue Zone aan de Badhuisstraat 43. website www.jiwudao.nl. Ze geeft lessen in Kungfu Fit en Taijiquan en verzorgd jaarlijkse workshops met Paul Silverstråle.

Pierre Liplijn, WEIYANG TAIJ&QIGONG SCHOOL 

PIERRE BIEDT AAN: IN VLISSINGEN/ MIDDELBURG

WU XING de 5 elementen,
Een Serie van 5 workshops (9:00 – 13:00 uur)


De Chinezen maken gebruik van de vijf elementen om het ontstaan van beweging en verandering te verklaren. Verandering ontstaat daar één van deze vijf elementen een invloed heeft op het fundamentele evenwicht tussen Yin en Yang. 
In de 5 delen ga je meer inzicht krijgen hoe er via de Chinese gezondheidsleer naar je eigen landschap wordt gekeken. Wil je meer inzicht hierin krijgen is het zeker iets voor jou. Let wel: het is geen opleiding voor TCM arts, maar een versteviging van je basiskennis. Iedere workshop bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Intro 5 elementen
 • De organen, zintuigen
 • De emoties
 • De smaken, geuren, kleuren
 • De verstoringen
 • De meridianen met de belangrijkste punten (Yin en Yang)
 • En natuurlijk de oefeningen.

Leskosten (inclusief koffie/Thee en Hand-outs)

Inschrijven per los element € 60,00 
Inschrijven voor gehele serie € 250,00          


Hand-outs (E-Book) zijn inclusief en worden 2 weken voor aanvang van de workshop naar je verzonden, indien de  inschrijving en betaling zijn gedaan.

Losse hand-outs kunnen besteld worden tegen een betaling van € 15,00 per element.
Voor een kleine preview klik dan hierop.
Zorg voor je tijdige aanmelding , max is 12 cursisten, Workshop zal doorgaan bij een minimum van 4 cursisten

Aanmelden en/of bestellen

via weiyangtaijiqigong@gmail.com  , na de aanmelding en/of bestelling ontvang je een code die je gebruikt bij de betaling.Workshop serie

Taijiquan en qigong in het dagelijks leven

Zelf werken aan levenskracht!

Deelnamekosten 35,00 p.p. incl. theorieboekje , min 8 en max 14 pers.

1. Een stukje oosterse filosofie, introductie van de meridianenleer en qi, onze levensenergie. Hoe kunnen we qi aanwenden om blijvend te werken aan ons zelf herstellend vermogen?

2. Zelfmassage voor onze handen én met het houten hamertje op het hele lichaam. Om de meridianen-loop te ontdekken en zelf te werken aan een betere doorstroming van qi

3. De 36 ademhalingen en de kleine kringloop meditatie

4. Introductie van de Taiji Chih Qigong serie van 20 bewegingen

Vervolgens kun je 5 lessen volgen om de complete Taiji Chih serie te leren.

Lesbijdrage  €75,00 p.p. inclusief het Taiji Chih Qigong oefeningen boekje om thuis te blijven oefenen.

Aanmelden door te mailen naar info@altijdjong.com. Dan plan ik de data in. Betalen bij inschrijving.

Zhu Dao

Het hulpmiddel in Zhu Dao is een flexibele bamboe stok van ongeveer 2/3e van je lichaamslengte. We beginnen de Zhu Dao Qigong met zachte strek oefeningen, draaiingen en zelfmassage. De serie is zeer geschikt om het hele lichaam lenig en fit te houden, alle spieren en gewrichten komen aan bod. Daarna volgen de staande en lopende behendigheden met de stok.

Feng Zhu Qiang is een onderdeel van het Taoïstische Hun Yuan Qigong systeem en is een unieke methode voor het cultiveren van onze aangeboren Qi. Er wordt  gebruik gemaakt van een hulpmiddel, namelijk het Qigong stokje, ook wel de Chih of Ruler genoemd. De uiteinden van de Ruler zijn bolvormig en passen comfortabel in het midden van de handpalmen. Dit om de LáoGōng punten in het midden van de handpalm te stimuleren. Feng Zhu Qiang activeert de drie DānTiān en de meridianen, in het bijzonder de Ren Mai en Du Mai.

Aanmelden door te mailen naar info@altijdjong.com. Dan plan ik de data in. Betalen bij inschrijving.

Hopelijk in april of mei weer op zaterdagmiddag: Taoïstisch mentorschap 13.30-16.30

In het Dorpshuis van Biervliet

De filosofie van het Tao mentorschap.

Bij het feit van onze geboorte, maakten we twee mensen tot ouders.  Een kind maakt de ouder, een leerling de onderwijzer.                        De vragen van de student maken de meester.  

Dit complete, natuurlijke proces, kan zich blijven ontwikkelen tot meesterschap in welke vorm dan ook, wanneer we inzien dat deze ontwikkeling altijd twee kanten op werkt.

Theorie afgewisseld met Qigong, voor de beleving, heb je interesse, laat het me weten en we plannen een datum.

Lesbijdrage € 35,00, inclusief het boekje met alle oefeningen.